Srpsko Tromoravlje - Istočnik civilizacije

Čačkalica

24 хиљ. приказа20

  Обично се говори о истоку као изворишту цивилизација али уствари мисли се на источник, извор цивилизација који је могуће био у долинама три Мораве у српском Троморављу. Ово је интервју са Мирославом Димитријевићем, књижевником који је објавио скоро 120 књига, снимљен у селу Рашевици, на обронцима планине Јухор, поред Велике Мораве. Мирослав Димитријевић је објавио 119 књига различитих жанрова али највише се бавио историјом опет највише из перспективе Троморавља као источника цивилизације.

  Наш канал можете подржати донацијама, упутство можете пронаћи на нашем сајту: www.cackalica.com


  Делови:
  00:00 Увод
  02:15 Велика Морава
  04:20 Морава - планетарни феномен
  06:00 Праисторијски Мегаполиси Супска и Дреновац
  07:35 Археолог Саво Ветнић глинене плочице
  08:20 Најстарије писмо
  12:20 Рашевица
  14:30 Морава и Моравци
  18:00 Тројановград
  20:20 Моравска црква старија од Римске
  24:30 Песма Анђели благо деле
  28:20 Небески стражари Нефилими
  32:15 Јухор и Ветрен
  36:40 Село Рашевица

  Објављено Пре месец

  Коментара

  1. Milorad Ilic

   💞 💙 С Р Б 💙 💞 💞 🥇 🏆 🥇 💞 💞 🇷🇸 👑 🇷🇸 💞 💞 💫 👑 💫 💞

  2. Kep Komandant Haubtoberschturm

   👏👏👏👏👏👏👏👏👏♾

  3. Горан Кумита Крстић

   Коњиц (БиХ), Коњаре (Мак), Коњачка (Хрв), Коњарић врх (Хрв), Коњарник (Срб), Коња (Тур), Коњавска планина (Буг), и тд...

  4. Milo Lekic

   Čovek priča iz glave. Vidi se ogromno znanje I ja mu se divim. I da je sve izmislio zaslužuje pohvalu. Svi koji misle da bolje znaju neka mu izadju na megdan argumentima.

  5. Marija Simić

   Divan čovek divno pripoveda .

  6. Adekvatan

   Čačkalica, jel smeju vaši snimci da se reprodukuju dalje i pod kojim uslovima ako smeju ? Dakle, da ga skinem i postavim dalje ?

   1. Čačkalica

    Поштовање, на ком медију мислите да репродукујете? Можете писати на наш маил да се договоримо srb.cackalica@gmail.com

  7. Siniša Vukić

   они много учени(др науке)држаше нас у незнању.благодарим вам на раду.

   1. Siniša Vukić

    у селу дуго поље код сокобање постоји рудник графита,време експлоатације није ми познато,мислим да је из 20века.

  8. Siniša Vukić

   код алексинца улива се и четврта морава (моравица).

  9. Stanko Stane

   Баш лепа емисија, док се ми обазујемо пчелице вредно раде, ако смо већ свесни колико смо стари ваљда је то довољно, мислим да не губимо време и тако то? Можда грешим,нем поима.

  10. giordana bruna

   Kao pitka voda! Bas je pravo uzivanje slusati i nauciti toliko toga o srpskom postojanju i civilizaciji koja se vekovima krije od nas. Najlepse hvala!

  11. Ljiljana Mcc

   👏👏👏👏👏

  12. Jovan Igic

   Svaka vam čast gospodine Dimitrijeviću na posvećenosti srpskom rodu! Svaka čast i ČAČKALICI, odlično čačka!

   1. Miroslav Dimitrijevic

    Господине Игићу, биће ми велика част да се јавите, кад год желите. Може и око подне. Поздрав.

   2. Jovan Igic

    @Miroslav Dimitrijevic Učinili ste mi čast i zadovoljstvo vašim prigodnim rečima! Naravno da ću vam se javiti, samo recite koje vam vreme otprilike najviše odgovara. Veliki autohtoni pozdrav!

   3. Miroslav Dimitrijevic

    И Вама свака част господине Игићу. И Ви жестоко ревнујете за најстарији срБски народ. Имам занимљиву причу за Вас, али немам Ваш број телефона. Број мог мобилног је на снимку. Поздрав.

  13. Je Ko

   Jel Jupiter Jovis-Jovi (Jovan)

   1. V. J.

    Jupiter i Jov... imaju isti korjen.

  14. Vera Tomic

   Врло занимљиво! Први пут чујем о предхрићчанском животу у Троморављу. Много тога овај народ не зна о својој историји јер су наши непријатељи све сакрили и забранили Србима да сазнају. Тако они поштују људска права! Ваљда само они имају право да диктирају другима шта су људска права!

   1. Čačkalica

    „Срби пре Адама и после њега“ је баш јадна литература, не знам ко може да препоручи тако лоше аргументовану књигу. Она је стварно показала какав је ниво наших званичних историчара. Да се бар већи део оградио од те књиге и дао јасан став, овако...

   2. Stojadin Nedeljković

    Sve što sam danas čuo o tro morvlju. Prvi puf čujem. Imam 76 godina, sva ta mesta sam predzio i pelzijo, a nisam prdavap neki poseban značaj. Međutim. Počinjem da je Bog odredio, balkan odredio tj. Stvorio za večno postojanje života na planeti Možd i jedino. A da će pojedini kontinentu biti potopljeni. Zato oni koji prate proročanstvo, pokušavaju da nas zatru, da bi se sami naselili na ove prostore. Soje će razoriti predstojećim ratovi na koje se ne neće još dugo čekati. Zato balkan i čuvaj o jedni druge da se odranimo od moguće najezde porobljivača. Ndo bog.

  15. Nino Belov

   Nino

   1. Nino Belov

    3000 godina pre Hrista, Vincansko pismo ili Srbica je savrseno formirano, sto znaci da je postojalo mnogo ranije, tako da se moze uzeti 5000 godina pre Hrista

  16. Dusanka Conrad

   Hvala Vam za ovu emisiju, sve ce da se sazna,treba samo docekati a vec sada uciti nasu decu PRAVOJ ISTINI!!!

   1. Rajana Jovović

    tako je,i još treba reći da je krivo učenje da su Srbi samo pravoslavci

  17. Ljuba Stojanovic

   Александар освојио Индију, постојали епископи и митрополити у доба апостола, Сумерско писмо старо 3200 година, помислих да је случајно испустио "пре нове ере" кад оно винчанско старије око 2000 година а укупно преко 5000, значи човек стварно не зна а новинар и не трепну. Поздрављам посвећеност историји, али је ово сувише аматерски и нетачно. Морала би чачкалица да има бар неко коменра на овакве изјаве. А свиђа ми се и оно кад аргумент да "Срби" нигде није написано па се и не спомињу у радовима неких историчара назива несувислим. Па шта ако није написано, могли су да питају неку бабу из Рашевице. Наравно, корист од оваквих посленика је у томе што треба да заинтересују праве научнике, поздрављам. нажалост, многе нетачне изјаве затим преузимају још већи аматери и после неког времена од правих података који циркулишу у дискусијама не остаде ништа. Ајд сад неког убеди да Нино Белов није био Нинов Белић. Мислим да би Чачкалица морала мало да профичтрира своје прилоге, ако мисли да има просветитељску улогу.

   1. Milo Lekic

    Vinča je starija od Sumerske civilzacije. Ako niste amater dajte argumente. Čemu kritika čoveka koji je očigledno posvećen onome što priča a želi istinu na videlo I voli svoj kraj I narod. Ne vidim da je bilo čime nekog omalovažio ili potcenio što nije slučaj sa nekim komentarima. Kome se ne svidja neka ne gleda, ko zna bolje nek izvoli.

   2. Čačkalica

    Пре свега ми нисмо новинари нити смо икада рекли да смо. Нити смо просветитељи и то никада нисмо рекли. Ми смо људи који воле своју земљу, своју историју, културу и традицију и промовишемо је. Промовишемо и људе који раде сличну ствар и зато смо направили овај интервју са књижевником Мирославом Димитријевићем, а не да бисмо бистирили сваку реч. Идеја је да се свест о себи прошири народом а и да се други подстакну на размишљање и истраживање као што смо можда и вас подстакли. Немојте се хватати за ситнице или за лапсусе. Нисмо приметили да он игде каже да је Винча стара укупно 5000 година, то сте вероватно погрешили. Епископи јесу постојали у доба апостола, за митрополите не знамо. Ево једно другачије мишљење са аргументима где се такође види да су епископи из времена апостола. www.novosti.rs/vesti/naslovna/drustvo/aktuelno.290.html:413582-Apostoli-su-hodali-Srbijom

  18. Mile Kitic

   U Ceskoj i u Slovackoj postoje Morave---Slovenski Nazivi a u Pola Nemacke Toponimi su SERBSKI.

   1. Momcilo Kesic

    @Synth100 АР - земља РА небо,садашњи АР сатанизам, или Хитлерова лева Свастика симбол Земље,јесте узета из Србског духовног знања,али Срби нису Аријевци леве Свастике,нити су од десне Свастике Сунца,већ од оба симбола у равнотежи Србског Небеског часног крста, светог Духа што је и од Сунца и од Земље,а не може ни Месец да се заобиђе са утицајем на Воду,Базну Богородицу Мару, Марију која рађа у циклусима,дал Небеским или људским нови живот. На Србским гробовима до двадесетог века,стајала је црвеноплава плетеница две етарске змије,живот,испод Србски часни крст, свети Дух који даје живот,а испод растављена Земља и Сунце,лева Свастика Земље,прах-праху,и десна Свастика Сунца дух-духу, тако да се духовно-енергетски знало да само две етарске супротности црвено и плаво чине живот,а да засебно чине смрт,и ако већ тежиш аријевству,требало би да знаш да тежиш смрти или духовном Риму,или кад видиш да је човека захватио хладни мртвачки зној,знај да је змија аријевца победила живот,јер је надвладала другу змију. Аријевци су уједно Мојсијеви следбеници,једне змије Сатане,а две змије су следбеници Фараона,ако се гледа та духовна прича,и све је на једном Србском гробу објашњено,ко хоће да види,јер је ДНК ланац управо плетеница на врх гроба,живот,и то исписан Богословљем,Србијом или Азбуком из Србског електромагнетног Колодара,којег чине три Србска симбола О Х +,нема мистике него законитост циклуса,где се од два супротна пола,мушког Сунца и женског Земље добија свети Дух живота,и Светлост унутар живота,симболизован са симболом Христ,јер се и Светлост различито манифестује кроз доба циклуса,дали људског ,у природи малом годишњем,или великог природног циклуса,где је сад крај циклуса пред нама,и почетак новог великог доба Пролећа,са свим Србским симболима који ће завладати у природи,јер Срби оснивају Хришћанство у Нишу,али је Небеске природе Светлости,а рођено је за ново велико доба на Небу изнад Пећке Патријаршије, прави Небески Израиљ,и зато је Аријевцима,следбеницима духовног Рима са симболом црни двоглави орао стало до Косова и Метохије,тако да ти теза о халпро групи и Аријевцима не пије воду из простог разлога што се тиче митохондрије,мушког принципа где је ватра,сагоревање РА Сунца. Промена што следи на Земљи је промена владавине из левог у десно кретање Сунца,а Сунце је Фараон у љубави са Земљом,духовни Мир пролећа који са својим Сином,Светлошћу стварају живот,живу природу,па можеш да једеш живе плодове светлости, фотоне. Светлост није ни Сунце,али је Отац Светлости глобалне

  19. Tribal

   Kad je pokojna pra baba pricala da je Djordje ubio azdaju negde kod Paracina mi smo se smejali…evo posle vise decenija cujem istu pricu od ovog dobrog coveka.

  20. Dunja MiRo

   Овај човек злата вреди

  21. Dejan Gavrilović kš

   Čim pomenu Porfirogenita prekidam gledanje

   1. Милан Потић

    @Dejan Gavrilović kš Ја сам прочитао порфирогенитов спис. Не кажем да је све у њему тачно, али извор као доказ уопште није лош. Да, он каже да су се доселили Срби али који и кавки? Само за Србе он каже да су се доселили некрштени Срби. Зашто би Порфирогенит или ко је већ у његово име писао то дело, само за Србе наглашавао да су некрштени? Па зато што су постојали и крштени Срби староседеоци ,који су живелу ту пре досељавања Лужичких Срба,који су се опет не север одселили због надирања Рима. Такође Порфирогенит каже да су Венети од Енета. Ако знамо да су Енети једно од 3 Илирска племена које описује Хреодот, а Венети друго име за Србе и остале Словене северне, средње па и западне Европе ,то значи да је порфирогенитово дело само намерно погрешно тумачено.

   2. Dejan Gavrilović kš

    @Милан Потић Za ime Porfirogenita se vezuje navodno njegov spis o doseljavanju Srba na ove prostore. Koliko sada znamo to je krivotvorina iz 16.ili 17.veka.

   3. Милан Потић

    А шта фали Порфирогениту?

  22. Miro Miro

   Не помињи руде молим те да не чује Рио Тинто!

   1. Milan Bačevac

    👍

  23. Mladen Kapor

   Шта би МИ без ВАС.

  24. Goran Peric

   Koja je ovo djungla

   1. Goran Peric

    @Branislav Markovic cevapi

   2. Branislav Markovic

    Јухор-задња граница јелена.

   3. Goran Peric

    @Branislav Markovic koja morava neka zabokrecina

   4. Branislav Markovic

    Постоји и четврта МО РА ВА.

  25. Dejan Lazic

   Ni Tolkin mu nije ravan

  26. Biljana Vucurovic

   Sjajno

  27. Srdjan Basaric

   Jel primanje judeo-hriscanske vere najvazniji dogadjaj u istoriji srpskog naroda???

   1. StodOne

    Не ,пре тога , лично мислим да када су западњаци украли технологију топљења бакра од винчанаца , добили су начин да нас покоре и то покушавају и дан данас.

  28. Genc Tahiri

   😆😆😅😅😅😅😅😆😆😄😄😄

  29. Жвандра Лили

   Одлична тема, поздрав за колегу Марка :)

   1. Dragan Jovicic

    Veliki pozdrav iz Italije Dimitrijevicu.. Zadovoljstvo mi je da se poznajemo.

  30. Mira Aleksic

   Fantasticno! Hvala vam. Hvala!