Svedoci Holokausta (Survivors of Shoah) - Balaš Lea (Jelena Vidaković)

SidV76

1,9 хиљ. приказа2

  Priča moje bake, Jelene Vidaković, rođene 23.07.1929. u Subotici.
  Priča o detinjstvu u predratnoj Subotici sve do oslobođenja logora Aušvic januara 1945.

  Ovo je sažeta verzija svedočenja koje traje u originalu preko 3 sata.

  O Spilbergovoj organizaciji:

  U aprilu 1994. godine, Steven Spielberg osnovao je "Survivors of the Shoah" Fondaciju za vizuelnu istoriju, neprofitnu organizaciju, sa zadatkom da sakupi i sačuva na videu snimke iz prve ruke preživelih i drugih svedoka holokausta. Stiven Spilberg i osnivači su se složili sa konkretnim ciljem prikupljanja najmanje 50.000 svedočenja preživelih i drugih svedoka holokausta. Ovaj broj je zasnovan na raznim procenama, uključujući opseg preostale populacije preživelih, postotak preživelih i drugih svjedoka koji bi mogli iznieti svedočenje, financijska sredstva koja su na raspolaganju za poduzimanje projekta, te ideju da zbirka ove veličine ponudi dubko i široko dokumentovanje preživelih iz holokausta.

  Budući da su kancelarije Fondacije Shoah bile fizički locirane u području Los Angelesa, prvi intervjui su obavljeni lokalno. Prvi intervju je održan 18. aprila 1994. godine, a redovno intervjuisanje je počelo je u julu 1994. godine. Kako bi locirali preživjele holokausta i druge svedoke za prospektivne intervjue, Fondacija je posvetila značajne resurse. Nakon prvih intervjua, Fondacija je brzo proširila svoje operacije intervjuiranja prvo u Sjedinjenim Državama, a zatim i u drugim zemljama. Da bi se olakšalo širenje intervjua, Fondacija je otvorila regionalne kancelarije u mnogim gradovima širom sveta i zaposlila više od 2.300 anketara i 1.000 snimatelja kako bi organizovali i i vodili intervjue. Anketari i snimatelji su prošli obuku Shoah Fondacije. U januaru 1999. godine, Fondacija je sakupila 50.000-to svedočenje. Sve u svemu, Fondacija je prikupila skoro 52.000 svedočenja u 56 zemalja i na 32 jezika.

  U januaru 2006, Shoah fondacija je postala deo Univerziteta Južne Kalifornije (USC) u Los Anđelesu. Prema aranžmanu, skladište Shoah fondacije je prebačeno u USC zauvek. Pored toga, formiran je Institut za vizuelnu istoriju i obrazovanje USK Šoa, koji je bio posvećen obrazovanju o toleranciji i istraživanju i stipendiranju u humanističkim i društvenim naukama.

  Misija USC Shoah Foundation Instituta je da prevaziđe predrasude, netoleranciju i netrpeljivost - i patnje koje oni prouzrokuju - kroz obrazovno korištenje svedočanstava Instituta za vizualnu istoriju. Institut se oslanja na partnerstva u Sjedinjenim Američkim Državama i širom sveta kako bi osigurao javni pristup arhivi i unaprijedio stipendije u mnogim oblastima istraživanja. Institut i njegovi partneri takođe koriste arhivu za razvoj obrazovnih proizvoda i programa za upotrebu u mnogim zemljama i jezicima.

  Објављено Пре 2 године

  Коментара

  1. Nedziba Dzananovic

   Dusa draga

   1. Nada Dabran

    💗

  2. Marina Kovacevic

   Zrtve Jasenovca treba slusati ,da vidite sta je patnja

  3. Nedziba Dzananovic

   Predivna gospodza Lea.Dobro je ziva ostala,sta je prezivila.

  4. Tomislavv2

   Jako sam voleo tetka Leu, najbolju prijateljicu moje pokojne bake.

  5. Миља Павићевић

   Bez patetike, ostrašćenosti, mržnje prema neprijateljima. Zavidim onima koji su je upoznali.